AKTUALNA TEMA: Djeca i skin care za odrasle

6. ožujka 2024.

U suvremenom društvu, sve veća popularnost skin care rutine među djevojčicama, počevši već od osme godine, postavlja nove izazove i pitanja o sigurnosti i primjerenosti korištenja određenih proizvoda za njegu kože. Posebno je zabrinjavajući trend korištenja anti-age krema među ovom mladom populacijom.

Suvremeni trendovi, potaknuti društvenim mrežama i tržištem, usmjeravaju djecu prema složenim skin care rutinama koje obuhvaćaju upotrebu raznih seruma, maski, eliksira, pilinga i kućnih aparata za tretiranje kože, često bez svijesti o mogućim rizicima. U potrazi za takozvanom „staklenom kožom“, djeca kreću koristiti rutinu koja nerijetko uključuje i po 10 koraka. Svi ti produkti ni sastavom, ali ni cijenom, nisu namijenjeni djeci već odrasloj populaciji i zrelijoj koži.

Savjetujemo oprez i odgovornost u odabiru proizvoda za njegu odrasle i zrele kože, a pogotovo osjetljive, dječje kože kojoj složene i neprikladne rutine mogu znatno naštetiti. Nažalost, djeca su počela koristiti proizvode koji pospješuju stvaranje kolagena, retinole, retinoide, AHA kiseline, dakle aktivne sastojke, koji su namijenjeni odraslim osobama s borama i hiperpigmentacijama, a nikako za nježnu i mladu dječju kožu. Takva koža ne može podnijeti većinu aktivnih sastojaka te za posljedicu ima iritacije, ljuštenja, osjetljivosti na sunce, pa čak i dugotrajne štete, osobito ako se kozmetika nepravilno kombinira. Djeca koja koriste serume s vitaminom C, glikolnu kiselinu ili salicilnu kiselinu bez upute dermatologa, mogu dobiti snažnu iritaciju kože, a to stvara začarani krug upale i može značajno pogoršati izgled kože i akne.

Što ako kozmetika za odrasle nanese štetu dječjoj koži?
U slučaju da je uslijed korištenja nepodobnih proizvoda djetetu nanesena šteta koži, potrebno je posjetiti dermatologa i svakako djetetu odmah onemogućiti daljnje korištenje takvih proizvoda.
Do osobito kompleksne situacije dolazi nakon što se, s dodavanjem sve više i više proizvoda na dječju kožu, dogodi iritacija pa je i roditelju i dermatologu teško shvatiti koji je sastojak ili kombinacija sastojaka izazvao nepoželjnu reakciju.

Zato i kod odraslih pacijenata savjetujemo da, prilikom uvođenja novih proizvoda u svoj režim njege kože, to rade na način da uvode jedan po jedan novi proizvod te da ga testiraju najmanje dva tjedna prije nego što uvedu nešto drugo.

Iako mnogi proizvodi za njegu kože obećavaju „savršene“ rezultate sa snažnim aktivnim tvarima poput vitamina C, retinoida i AHA/BHA, važno je zapamtiti da kombiniranje više aktivnih sastojaka može biti teško za podnijeti čak i odrasloj koži. Kada je u pitanju osjetljiva koža tinejdžera, mnoge od ovih aktivnih tvari mogu učiniti više štete nego koristi. Nadalje, najbolje je preskočiti i domaće i kupovne mehaničke pilinge jer oštećuju kožnu barijeru, uzrokujući iritaciju i crvenilo i potencijalno dopuštaju štetnim bakterijama i iritansima da uđu u kožu.

Reguliranje proizvoda i zaštita potrošača
Ako, kao što marketinški stručnjaci, sociolozi i psiholozi tvrde, prisutnost popularnih brendova, često promoviranih kroz društvene mreže poznatih ličnosti i njihove djece, dodatno potiču ovu praksu, za zaključiti je da je potrebna stroža regulativa kako bi se zaštitili potrošači, posebice djeca i mlađa populacija. Dobra vijest je da je u Europi tržište ipak puno bolje, odnosno strože regulirano nego primjerice u Americi od kuda se ovaj trend proširio. Problem je i što kod mnogih brendova namijenjenih odrasloj koži, na njihovim proizvodima ne piše da su namijenjeni isključivo odrasloj koži.

Uskoro očekujemo stupanje na snagu nove Europske regulative koja će ograničiti udio retinola na najveću moguću koncentraciju od 0,3% u proizvodima za lice te 0,05% u proizvodima za tijelo. Obzirom da ta regulativa neće stupiti na snagu do 2025. ili 2026. pa će takvi proizvodi i dalje biti u prodaji, apeliramo roditelje na oprez i odgovornost. Bez obzira na regulatore, roditelji trebaju biti odgovorni i odolijevati nagovorima djece da takve proizvode kupuju i koriste. U slučaju da dijete ima probleme s kožom, kao primjerice bubuljice ili akne, najbolje je posjetiti dermatologa koji će se posvetiti tom problemu i dati stručni savjet te propisati adekvatnu terapiju.

Estetski tretmani u tinejdžerskoj dobi
Osim preranog korištenja neadekvatnih proizvoda, u tinejdžerskoj dobi od ranih 15, 16 godina, djevojčice znaju doći sa željom da povećaju usnice hijaluronskim filerima ili apliciraju botox. Nerijetko takve odluke donose pod utjecajem društvenih medija, poznatih osoba i vršnjakinja. Takvim djevojčicama pristupamo nježno i jasno im pokušamo objasniti da to nikako ne smijemo raditi. Važno je uzeti vremena za razgovor kako bismo ih razuvjerili i kako ne bi nastavile tražiti doktora koji će ipak pristati na tretman. U toj dobi, djevojčice odnosno mlade djevojke, ne razmišljaju o rizicima i opasnostima koje filer može imati za njihovo zdravlje. Često ni roditelji nisu upoznati s rizicima koje nosi apliciranje filera, ali su ipak svjesni da na dječjem licu to izgleda, najblaže rečeno – neprimjereno.

I kod odraslih žena treba prepoznati situaciju u kojoj im fileri nisu estetski potrebni te je potrebno voditi se estetskim izričajem kojim se njeguje prirodan izgled.
Hijaluronskim filerima nadomještamo volumen koji se izgubio procesom starenja, a ne dodajemo ga gdje ga nikada nije ni bilo jer se time zapravo mijenja izgled lica osobe. Također, inzistiramo i upozoravamo na sve moguće nuspojave i rizike koje nosi aplikacija filera jer čak i kada ste u rukama stručnog doktora koji koristi najkvalitetnije i certificirane preparate, rizici su mogući.

Njega mladenačke kože
Što se tiče njege mladenačke kože, pubertet danas počinje ranije. U slučaju da se djetetu jave akne ili bubuljice, potrebno ih tretirati delikatno, detaljno pregledati kožu, posvetiti mu se i dati odgovarajuću preporuku njege ili pak terapije.

Ovisno o dobi djeteta i tipu kože, za mladu kožu preporučujemo blagi čistač za lice, kremu za kontrolu sebuma i hidratantnu kremu. U određenim slučajevima, može se propisati i terapija uz recept, a koja će biti namijenjena uzrastu pacijenta. Liječenje je uvijek pod nadzorom i uz obavezne dermatološke kontrole.

Najbolja stvar koju možete napraviti za svoju kožu i kožu svog djeteta, osim svakodnevne higijene, jest uložiti u dobru zaštitu od sunca. Ponekad će tinejdžeri prijaviti da su koristili više od 10 različitih proizvoda u njezi svoje kože, ali među njima se neće naći krema za sunčanje koja je nedvojbeno najvažniji dio rutine njege kože u bilo kojoj dobi. Kako prilikom izlaganja suncu, tako i kroz cijelu godinu.

Za mladu dječju kožu najbolje je izbjegavanje direktnog sunca i unošenje dovoljno tekućine odnosno vode u organizam.

Izbjegavanje neprikladnih proizvoda i tretmana, pomoći će u očuvanju prirodne ljepote i zdravlja kože kroz sve faze života.

© Copyright 2022 Poliklinika Estera. All Rights Reserved.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram