Kemijski peeling pomoći će vašoj koži da izgleda blistavije i odmornije

19. veljače 2022.

Kemijski peeling je postupak pri kojem se, u kontroliranim uvjetima, apliciraju koncentrirana kemijska sredstva na kožu u svrhu oštećenja tkiva, čime se postiže obnavljanje epidermisa i dermisa uz sintezu novih kolagenih i elastičnih vlakana u dermisu. Indikacije za primjenu kemijskog peelinga su poremećaji pigmentacije (melazma, postinflamatorne hiperpigmentacije, lentiginozne promjene).

Idealni kandidati su osobe svjetlije puti

Prema dubini djelovanja kemijski peeling može biti vrlo površinski, površinski, srednje duboki i duboki, što ovisi o vrsti pripravka, koncentraciji kemijskog sredstva te o duljini izlaganja kože tom pripravku. Danas se najčešće upotrebljavaju alfa-hidroksilne kiseline, čiji je glavni predstavnik glikolna kiselina, trikloroctena kiselina te fenol za duboki peeling. Površinski i srednje duboki peelinzi, ovisno o tipu kože, indikaciji i vrsti peelinga, provode se u nekoliko tretmana, u razmaku od 15 dana. Idealni kandidati su osobe fototipa I, II i III (po Fitzpatricku), dakle osobe svjetlije puti, kod kojih je manji rizik od nastanka ožiljaka i poremećaja pigmentacije. 

Različito vrijeme oporavka 

Duljina oporavka ovisi o dubini peelinga. Nakon površinskog peelinga može kratkotrajno perzistirati eritem, dok je kod srednje dubokog i dubokog peelinga vrijeme oporavka dulje. Kod ovog postupka važna je odgovarajuća priprema pacijenta za tretman koja uključuje primjenu topičkih pripravaka s učinkom blažeg peelinga te pažljiva i ispravna njega kože nakon tretmana pri čemu je obavezna zaštita od sunca.

© Copyright 2022 Poliklinika Estera. All Rights Reserved.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram